Ondernemingsvormen

ONDERNEMINGSVORMEN

Een van de eerste keuzes die een zelfstandig ondernemer moet maken is de keuze voor een rechtsvorm, ook wel ondernemingsvormen genoemd.
Het overgrote deel van de startende ondernemers begint een eenmanszaak. Er is dan 100% controle over het bedrijf en het inkomen uit het bedrijf valt uiteindelijk gewoon onder de inkomstenbelasting.
Indien er met twee of meer personen een onderneming wordt opgezet is de keuze voor de Vennootschap onder Firma (VOF) voor de meeste ondernemers vanzelfsprekend.
Deze ondernemingsvormen worden natuurlijke ondernemingsvormen genoemd. De ondernemer is zelf geheel aansprakelijk voor alle aansprakelijkheid van de onderneming. Deze aansprakelijkheid is een eerste belangrijk punt waarop ondernemingsvormen kunnen verschillen.

Keuze van een ondernemingsvorm
Een ondernemer kan ook kiezen voor een rechtsvorm met rechtpersoonlijkheid (bijv. een BV). Dit heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid.
Een BV is zelf aansprakelijkheid voor zijn handelen en de bestuurders doorgaans niet. Een BV wordt vaak opgericht vanwege:
- financiële risico's;
- fiscale afwegingen;
- bedrijfsovername;
- imago.

Bij de keuze van de ondernemingsvorm is een aantal zaken van belang. Werkt men alleen of gaat men samenwerken met anderen? Wat wordt bij de samenwerking door partijen ingebracht: arbeid, goederen, goodwill of geld? Ook de rol van het privé-vermogen, financiële risico's, fiscale gevolgen, opvolgingsmogelijkheden en het type belastingen dat wordt geheven, zijn op die keuze van invloed.

Bij de keuze van de ondernemingsvorm is het dus een totaal afweging van persoonlijke zaken, fiscale mogelijkheden, tariefvoordelen en risicoafscherming.
Notariskantoor Anna de Vries kan u helpen het juiste profiel voor uw bedrijf samen te stellen en u advies geven over welke ondermeningsvorm u de meeste voordelen biedt.

Contact

Bezoekadres

De Telle 1

9247 BH Ureterp

 

Telefoon: 0512 - 30 34 03

Fax: 0512 - 30 34 04

 

 

 

 

Postadres

Postbus 10

9247 ZN Ureterp

 

E-mail: info@notarisannadevries.nl

K.v.K. Leeuwarden, nummer 52810372

 IBAN nummer: NL24 RABO 0369 0857 87

 

 

Openingstijden

Maandag t/m donderdag: 09.00 - 17.00 uur

Vrijdag: 09.00 - 16.00 uur

 

Andere tijden / weekend eveneens op afspraak

Website realisatie: